Published on augustus 5th, 2015
0USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0 en USB-C? Wat is wat?
Als je door een grote elektronicawinkel loopt dan kom je het nogal eens tegen met USB 3.0 aansluiting, of heeft een Thunderbolt-poort. Maar wat zeggen al de verschillende soorten aansluitingen eigenlijk en wat zijn de nieuwste USB-verbindingen?
In den beginne was er USB 1.0
Het begon allemaal met de eerste versie van USB. Er kwamen in de loop van de tijd zoveel verschillende soorten verbindingen en poorten bij, dat het tijd was om te gaan standaardiseren. Er moest een belangrijke en goede aansluiting komen voor de meeste randapparatuur. Deze aansluiting werd in 1996 door Intel op de markt gebracht en kreeg de naam Universal Serial Bus mee. De makers hadden als doel om een goedkope aansluiting te maken, die niet verkeerd aangesloten kon worden en die snel genoeg was om verschillende apparaten mee aan te sturen.
Computers werden sneller en de USB groeide mee
Aanvankelijk had de eerste USB aansluiting een overdracht van 1.5Mbits per seconde. In 1996 was dat misschien genoeg, maar tegenwoordig zou je daar niet meer mee uit de voeten kunnen. 2 jaar later werd USB 1.1 uitgebracht en had een snelheid van 12Mbits per seconde. Uiteraard is de techniek niet stil blijven staan en is de overdrachtssnelheid in de loop van de jaren gegroeid. In 2000 kwam USB 2.0 uit, deze verbinding had een overdrachtssnelheid van 480Mbps.Dat was al een forse verbetering in de snelheid van USB en dat is maar goed ook, want daarna zou er 8 jaar lang geen nieuwe, snellere USB-poort uitkomen. Pas in 2008 kwam USB 3.0 uit. Deze was gelijk ook aanzienlijk sneller dan USB 2.0 Het had een maximale snelheid van 4.8Gbits per seconde. De meest recente en bekende versie is echter USB 3.1 die in 2013 aan de man kwam. Deze verbinding heeft een overdrachtssnelheid van 10Gbits per seconde.
Nieuw type USB: USB-C
USB-C is een USB-poort die erg lijkt op USB 3.1, maar toch op een aantal manieren fors verschilt van USB 3.1. Het nadeel van de traditionele USB-poorten is dat ze niet symmetrisch zijn. Een USB-kabel kan maar op 1 manier in de poort. Dat is vervelend als je op een lastige plaats een kabel moet bevestigen en maar een beetje de kabel rond moet draaien om hem op de goede kant te krijgen. Daar maakt USB-C een eind aan. Een USB-C kabel is symmetrisch, dus het maakt niet uit hoe je hem met de computer verbindt.
Een ander, misschien nog wel mooiere, verbetering van USB-C is dat het mogelijk een nieuwe standaardpoort wordt om telefoons, maar ook tablets en laptops op te laden. Onder meer de nieuwe Macbook van Apple wordt al opgeladen door een USB-C verbinding. Mogelijk maakt USB-C een einde aan de eindeloze berg van verschillende adapters!