Shops Schermafbeelding 2016-03-03 om 13.42.13

Published on maart 3rd, 2016

0

Maak je eigen vijver met vijverfolie


Het aanleggen van een vijver kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Met vijverfolie kun je het proces gelukkig iets versnellen. Met deze folie kun je eenvoudig een mooie vijver maken in iedere gewenste vorm en diepte. Om langdurig van je vijver te kunnen genieten, is het belangrijk om folie van goede kwaliteit uit te kiezen. Als specialist in vijverfolie kunnen wij je daarmee uitstekend van dienst zijn.

Soorten folie
Er zijn veel verschillende soorten vijverfolie verkrijgbaar. Denk aan verschillen in dikte, prijs en kwaliteit. Als expert in vijverbenodigdheden hebben wij een selectie gemaakt van de beste producten om het je wat makkelijker te maken bij het kiezen. Zo raden wij PVC vijverfolie en EPDM rubberfolie aan. Voor meer informatie over de verschillende soorten folie kun je altijd bij ons terecht.

PVC vijverfolie 
De eerste variant, PVC vijverfolie, heeft als voordeel dat het materiaal erg soepel en veerkrachtig is en dus makkelijk te vormen. PVC neemt zo zelf de vorm van de vijver aan bij het vullen met water. Deze folie kan bovendien eenvoudig gelijmd of gelast worden. PVC is een duurzaam materiaal en gaat jarenlang mee.

EPDM vijverfolie
Als alternatief kun je EPDM vijverfolie gebruiken. Dit is gemaakt van supersterk en elastisch rubber. EPDM is erg duurzaam en goed bestand tegen zure regen en UV-straling. Bij eventuele beschadigingen kun je de folie eenvoudig repareren. Voor vijvers wordt een speciaal soort EPDM vijverfolie toegepast, dat geen giftige stoffen bevat. Zo blijven je vissen en planten gezond.

Formaat berekenen
Nadat je een geschikte vijverfolie hebt uitgekozen, dien je de afmetingen van je vijver te berekenen. Bij het meten kun je de volgende handige vuistregel hanteren:
Lengtemaat vijverfolie = Lengte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter
Breedtemaat vijverfolie = breedte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter
Bij Vijverbenodigdheden.nl kun je folie per strekkende meter bestellen.

Onderdoek
Om de vijverfolie te beschermen tegen steentjes, wortels en andere scherpe voorwerpen is het raadzaam om altijd een goed onderdoek of veiligheidsvlies te gebruiken. Dit bestaat uit een sterk vlies dat onder de folie wordt geplaatst. Een onderdoek voorkomt dat de vijverfolie lek wordt gestoken. Wij bieden een zeer sterke variant aan, die vaak gebruikt wordt onder asfaltwegen in de bouw.

Aanleg
Nadat je het beschermingsdoek hebt aangebracht, kun je beginnen met het plaatsen van de vijverfolie. Hierbij dien je de folie goed tegen de bodem en wanden aan te drukken. Wanneer de vijver met water wordt gevuld, zullen eventuele plooien platgedrukt worden. Na het aanbrengen van de folie moet je deze bij de rand op maat snijden of afknippen. De vijverrand kun je eventueel afwerken met bakstenen. Belangrijk is dat de rand precies waterpas ligt. Het vullen van de vijver met water gebeurt pas op het laatst.

Waterkwaliteit
Je vijver is klaar. Kunnen de vissen er meteen in? Nee, helaas moet je vijver altijd eerst een poosje ‘rijpen’ voordat je vissen kunt uitzetten. Het is hierbij belangrijk om regelmatig de PH-waarde of zuurtegraad van het water te meten en deze zo nodig aan te passen. Ook kost het tijd voordat de waterplanten gaan groeien en hun zuiverende werk gaan doen. Het kan soms wel een paar weken duren voordat de waterkwaliteit helemaal in balans is. Nog heel even geduld dus.



Comments are closed.

Back to Top ↑