Tegenwoordig heeft iedereen wel een magnetron thuis. Het is ondenkbaar uit onze keukens en drukke levens tegenwoordig. Binnen enkele minuten een kant-en-klaar gekochte maaltijd opwarmen of je restjes opwarmen. Dat is tegenwoordig allemaal mogelijk door onze magnetrons. Maar hoe dan?
Werking van een magnetron
Een magnetron verwarmt je voedsel middels, verrassing, microgolven. Deze zitten qua golflengte tussen infrarood en radiogolven in. De meeste magnetrons zitten wat betreft frequentie rond de 2.45 gigahertz. In deze frequentie nemen vetten, water en suikers de golven op. Ze absorberen het. De golven zijn niks anders dan energie, dus de suikers, water en vetten nemen energie op.
Energie kan niet zomaar opgenomen worden en zomaar verdwijnen. De golven zetten de moleculen in de suikers, vetten en vooral water in beweging. Ze moleculen trillen en zorgen zo voor de hitte. Hoe sneller moleculen trillen, hoe meer warmte ze produceren.
Dit is ook de reden waarom je macaroni altijd droger uit de magnetron komt, dan toen je ‘m erin stopte. Het water verdampt wanneer het te warm wordt, tijdens het verhitten van je voedsel.
Een simpele oplossing is een glaasje water naast je bord macaroni te leggen. Hierdoor verdampt er ook water uit de glas en condenseert het weer in de voedsel.