X

Hoe zit het met soorten gehoorschade?

Een zeer belangrijk zintuig om zuinig op te zijn is het gehoor. Het is een serieuze kwestie, want gehoorschade is onomkeerbaar. Wanneer geluid de hersenen niet meer bereikt is men afgesloten voor geluidsinformatie van buitenaf, wat grote gevolgen heeft. Heb jij wel eens gecheckt hoe je gehoor ervoor staat? Een hoortest is altijd aan te raden.

 

Er zijn verschillende oorzaken die schade aan het gehoor kunnen aanrichten. Gehoorschade sluipt erin en kan vaak worden voorkomen. Gelukkig zijn er veel producten verkrijgbaar die helpen om het gehoor te kunnen beschermen, en legio om te ondersteunen. Gehoortoestellen bestaan al een hele tijd, maar de ontwikkelingen in hierin zijn de laatste jaren spectaculair te noemen.

 

Oorzaken, schades en gevolgen

Verschillende oorzaken kunnen problemen geven aan de kwaliteit van het menselijk gehoor. Volume, ziekte of infectie, een ongeluk of drukverschil, de oorzaak kan uit verschillende hoeken komen.

 

Hard volume is een grote veroorzaker van gehoorschade. Na een concert met piepende of suizende oren naar huis lopen is een signaal. Het piepen of suizen hoeft niet voor de rest van het leven te duren maar het zou kunnen. In het slakkenhuis van het oor bevinden zich trilharen, en deze zogenaamde haarcellen kunnen beschadigen. Via de haarcellen wordt geluid via de gehoorzenuw doorgegeven aan de hersenen. Wanneer deze haarcellen beschadigen is er geen weg meer terug. Het is niet alleen de harde muziek van een concert, ook kunnen machines en motoren zoveel decibels produceren dat het schade kan opleveren.

 

Ziekte of infecties kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken aan het trommelvlies. Een verminderde weerstand, een virus of een harde klap op het oor kan een trommelvlies laten scheuren. Een ontsteking in het middenoor kan het trommelvlies perforeren omdat de pus naar buiten moet. Drukverschil kan ook een trommelvlies doen scheuren, op grote hoogte in een vliegtuig of in een grote diepte, het ligt er maar net aan waar je bent.

 

Tenslotte gaat het gehoor ook achteruit naarmate je ouder wordt. Je oren hebben namelijk al een leven lang geluid moeten verdragen. Dit is dan ook niet gek. Lees hier meer over het gehoor en ouderdom.

Geluid, een bijzondere kwestie

Andere vormen van gehoorbeschadiging bestaan er zeker. Een distortie geeft een vervormd geluid aan een persoon. Hyperacusis houdt in dat iemand overgevoelig is voor de dagelijkse geluiden om ons heen. Het roeren in een kopje koffie of het opvouwen van een krant kan dan al pijnlijk zijn. Diplacusis zorgt ervoor dat iemand geluiden met beide oren verschillend hoort. Een hoortest bij een audicien kan heel veel duidelijkheid scheppen.

 

Gehoorproblemen zijn niet altijd te voorkomen, maar het gebruiken van goede gehoorbescherming en gehoorgangen goed te verzorgen is altijd aan te raden.

 

Categorieën: Gezondheid