X

Hoe zit het met hygiëne in de tandartsenpraktijk?

We gaan ieder jaar naar de tandarts, in de hoop dat een vervolgbehandeling niet noodzakelijk is. Bij een periodieke controle gebruikt de tandarts verschillende materialen om uw gebit te controleren op tandsteen, gaatjes en tandplak. Wanneer u last heeft van tandsteen, zal een tandarts dit over het algemeen direct weghalen. Om de hygiëne in een tandartsenpraktijk te kunnen waarborgen zijn er strikte regels gesteld aan het schoonmaken van apparatuur en gelden er tevens richtlijnen voor de persoonlijke hygiëne van een tandarts. U wilt immers niet, dat de bacteriën van een vorige patiënt in uw mond terechtkomen. Voor dit artikel spraken met een tandarts uit Delft, die ons inzicht gaf in deze richtlijnen.

Praktijkrichtlijn infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk

De richtlijnen waar tandartsen zich aan dienen te houden bij behandelingen van patiënten in een praktijk, zijn vastgelegd in de ‘praktijkrichtlijn infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk’. In dit document worden zowel de richtlijnen voor de praktijk zelf beschreven, als ook de persoonlijke hygiëne voor een tandarts en eventuele assistenten. Onder de richtlijnen voor een persoonlijke hygiëne vinden we bijvoorbeeld de richtlijn, dat nagels kortgeknipt en schoon moeten zijn bij een behandeling, dat het haar van een tandarts schoon en bij lang haar opgestoken dient te zijn, dat baarden en snorren kort geknipt worden, en dat ringen, armbanden en polshorloges niet gedragen worden in de praktijk.
Andere richtlijnen voor de persoonlijke hygiëne zijn:

Alleen papieren zakdoeken zijn toegestaan in de praktijk;
Eten en drinken dient buiten de behandelkamer gedaan te worden;
Een tandarts dient het liefst korte mouwen te dragen.

Richtlijnen voor de handhygiëne van een tandarts

Een los onderdeel van de richtlijnen voor de hygiëne van een tandartsenpraktijk is de handhygiëne van een tandarts of assistent. Zo dient een tandarts of assistent zijn of haar handen altijd te wassen met water en zeep, of in te wrijven met handalcohol. Niet alleen aan het begin van de dag is dit noodzakelijk om de hygiëne te kunnen waarborgen, ook voor en na iedere patiënt die de tandarts zijn of haar handen te reinigen, voor het gebruiksklaar maken van instrumenten en na het gebruik van instrumenten.
Andere voorbeelden van situaties waarin het reinigen van de handen aan te raden is volgens de richtlijnen, is na: –

Een toiletbezoek;
Hoesten en niezen;
Het snuiten van de neus.

Instrumenten reinigen in tandartsenpraktijk

Tot slot is het natuurlijk van belang, dat de instrumenten van een tandarts schoon zijn. Een tandarts heeft hier drie mogelijkheden bij, namelijk: reinigen, desinfecteren of steriliseren. Het verschilt per ingreep welke methode gebruikt wordt door een tandarts.

Categorieën: Gezondheid