X

Onderhandelen op vakantie

Wie iets verder dan onze buurlanden op vakantie gaat zal merken dat het aan te raden is om over de prijzen te onderhandelen. Een souvenirtje kopen in Istanbul? De safari in Kenia of de overtocht naar een eiland in Thailand? Als je hier niet teveel voor wilt betalen, dan doe je er verstandig aan om over de prijs te onderhandelen. Niet iedereen zal iedere dag onderhandelen en dan moeten je het ook nog eens een keer in het Engels doen. Om je te helpen krijg je hier een paar tips!

Onderhandelen in het buitenland: Wees vriendelijk

Onderhandelen moet natuurlijk wel leuk blijven. Veel toeristen denken dat onderhandelen begint met het product zoveel mogelijk de grond in te boren om maar aan te tonen dat het product absoluut niet het bedrag waard is dat de verkoper ervoor wil hebben. Natuurlijk is dat een beetje raar. Als je het product niets vindt, waarom zou je het dan gaan kopen? Veel beter is het om te zeggen dat je het juist een ontzettend mooi product vindt, maar dat je niet van plan bent om er zoveel geld voor uit te geven.

Onderhandelen in het buitenland: Bepaal vooraf de prijs

Goed onderhandelen vereist dat je vooraf weet wat voor bedrag je er uiteindelijk voor wilt geven. Een verkoper zal het direct merken als je aarzelt over het bedrag dat je ervoor over hebt en daarvan profiteren. Natuurlijk is het niet verstandig om dit bedrag direct te noemen, maar zorg wel dat je rond dit bedrag uitkomt.

Let op met getallen noemen

Als je overlegt met vrienden of familie over het bedrag dat je wilt betalen let dan op dat je de bedragen in ieder geval niet voluit uitspreekt. Buitenlandse verkopers spreken zeker geen vloeiend Nederlands, maar reken maar dat ze die getallen kunnen verstaan. Als ze die bedragen horen kunnen ze makkelijker op je inspelen en je uiteindelijk overhalen om toch meer te gaan betalen.

Als je er niet uitkomt: loop weg!

Als je geen overeenstemming met de verkoper kunt bereiken, dan is het jammer. Loop gerust weg als je er niet uitkomt. In de praktijk zal de verkoper je achterna komen met een beter bod. Als de verkoper je niet achterna komt, dan heb je waarschijnlijk echt een te lage prijs geboden. Maak je echter geen zorgen, er is nog een stad vol met andere souvenirs.

Denk niet aan geld alleen

Natuurlijk hoef je je niet op te laten lichten in het buitenland. Onderhandelen over de prijs is nodig en leuk. Aan de andere kant het bedrag waarover je onderhandelt is een fractie van het totaalbedrag dat je op zo’n vakantie uitgeeft. Als je een keer niet tot op het bot onderhandelt, dan heeft de verkoper daar voordeel van en jij wordt er in principe niet echt armer van. Gun de verkoper daarom ook af en toe wat, het is heel waarschijnlijk dat hij het minder heeft dan jij.

Als je nog meer tips wilt: klik dan hier!

 

Categorieën: betalen