Published on augustus 16th, 2015
0Wat is bijtelling?
Wie een auto van de zaak heeft krijgt er hoogstwaarschijnlijk mee te maken: bijtelling. Bijtelling is een vorm van belasting die je moet betalen als je een auto van de zaak hebt. Wie een auto van de zaak heeft zal er waarschijnlijk niet aan ontkomen om bijtelling over zijn of haar auto te betalen. Ook ondernemers die een auto van de zaak hebben en deze ook privé gebruiken zullen hoogstwaarschijnlijk bijtelling over hun auto moeten betalen. (Er zijn overigens wel veel aftrekposten voor ondernemers, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen). Wie een nieuwe auto wil gaan kopen als ondernemer, of er een van de zaak krijgt, doet er echter goed aan om rekening met deze vorm van belasting te houden. Dit kan je namelijk veel geld schelen.
Waarom moet je bijtelling over een auto betalen?
Als je loon van je werkgever krijgt, of je geniet inkomen als ondernemer, dan moet je daar belasting over betalen. Dit is de zogenaamde inkomstenbelasting. Van het geld dat je overhoudt kan je weer allerlei dingen kopen, waaronder een auto. Nu zou het een slimme truc zijn als je werkgever fiscaal voordelig voor jou een auto zou kunnen kopen en je in ruil voor die auto minder loon zou geven. Jij rijdt dan een mooie auto en de werkgever hoeft minder loon, en dus belasting in te houden of uit te betalen.
Daar heeft de wetgever een stokje voor willen steken en heeft daarom gezegd dat er over een auto van de zaak belasting moet worden betaald. Sterker nog, de wetgever ziet een auto van de zaak min of meer als inkomen.
Hoe hoog is mijn bijtelling?
De hoogte van de bijtelling is van verschillende zaken afhankelijk. In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wat voor auto u heeft. Voor een milieuvriendelijke auto geldt een lager bijtellingspercentage dan voor een milieuonvriendelijkere auto. Het bijtellingspercentage voor auto’s die nu op kenteken worden gezet ligt tussen de 7 en de 14%. (Auto’s zonder CO2 uitstoot komen soms in aanmerking voor 0% bijtelling).
Vervolgens moet er gekeken worden naar de cataloguswaarde van uw auto. De hoogte van de bijtelling wordt aan de hand van de cataloguswaarde van een auto bepaald. Bij sommige leaseauto’s moet een eigen bijdrage worden betaald. Deze eigen bijdrage mag van de cataloguswaarde worden afgehaald. Het uiteindelijke bedrag vermenigvuldigd u met het bijtellingspercentage en u weet welk bedrag er bij uw inkomen wordt opgeteld. Welk tarief u in de inkomstenbelasting moet betalen is uiteindelijk bepalend voor de vraag wat de bijtelling u daadwerkelijk kost.